УМБАЛ Бургас получи днес специализирана  апаратура за продължителна вено-венозна хемо-диа

...
УМБАЛ Бургас получи днес специализирана  апаратура за продължителна вено-венозна хемо-диа
Коментари Харесай

Животоспасяваща апаратура получи УМБАЛ Бургас днес

УМБАЛ Бургас получи през днешния ден специализирана  инсталация за продължителна вено-венозна хемо-диа дестилация, като поддръжка в лекуването на Covid-19.  Апаратът бе закупен посредством план на Ротари клуб Бургас и финансова поддръжка на Община Бургас, Дистрикт 2482 България, Дистрикт 2420 Турция, Ротари клуб Истанбул Чадебостан, Ротари клуб Люлебургаз, Ротари клуб Одеса. Стойността на апарата е  USD 34 025.

Проектът е със съфинансиране от Фондация Ротари към Ротари Интернешенъл.  

" Апаратът е с извънредно положителни характерности и даже посредством него да се избави един човешки живот, значи сме постигнали доста ", съобщи кметът Димитър Николов по време на формалната гала по предаването на уреда на болничното заведение.

" Благодарни сме на Община Бургас, че одобри да взе участие в плана. Участието на локалното ръководство даде спомагателна тежест при оценката на потребностите на общността ", показа президентът на Ротари клуб - Бургас Любомир Георгиев.

" Наше безпределно задоволство е, че успяхме да завършваме плана преди предстоящото начало на втора вълна на епидемията ", добави той.

Освен апарата, Ротари клуб - Бургас е обезпечил и консумативи за него за близо 2 години.

" Малко лечебни заведения в България разполагат с подобен уред, а той е извънредно значим за продължаващото лекуване и затруднения в резултат на Covid-19 ", разяснява шефът на УМБАЛ доктор Бойко Миразчийски.

" Този апарат може да замести бъбречната функционалност, само че би могъл да се употребява и при пациенти в тежко положение с полиорганна непълнота и нестабилна хемодинаомика, при които не могат да се ползват стандартните способи за очистване  на кръвта. Освен бъбречнозаместителната  терапия, този уред разрешава да се извличат посредници на възпалението при тежък сепсис и има значимо отношение към лекуването на автоимунни болести. Апаратът е от извънредно значение и за пациенти с Covid-19 с тежка дихателна непълнота и сепсис ", изясни началникът на Отделението по  Реанимация в УМБАЛ доктор Антон Григоров.

Апаратът е определен след съвещания с екипа на УМБАЛ Бургас и нуждата от избрана техника, обясниха от Ротари клуб - Бургас. Те са били измежду първите ротариански клубове, изготвили и спечелили план за финансиране от Ротари Интернешънъл за помощ при лекуването на болестта.

На церемонията през днешния ден присъстваха  деканът на Медицинския факултет доцент доктор Цветан Велинов и представители на борда и членове на Ротари клуб Бургас.

Още от началото на пандемията, в средата на месец март 2020, Ротари клуб Бургас спомага на хората в локалната общественост за предварителна защита на Covid - 19. Ротарианците от клуба  осигуриха и персонално разнесоха 15 000 защитни маски за многократна приложимост на хората допълнително от 20 дребни обитаеми места в региона. Предоставени бяха и персонални защитни средства за УМБАЛ Бургас и други лечебни заведения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР